Warzywa i owoce zima i wczesną wiosną
Jesteśmy w środku
okresu kiedy warzywa nie mają smaku, a wśród owoców nie mamy zbyt dużego
wyboru, dlatego warto w tym okresie sięgać po produkty mrożone. W tym okresie
przyjmujmy witaminy i składniki mineralne, które zostały zamrożone po zbiorach.
Dla osób dbających o dietę, a przede wszystkim sportowców, którzy mają
zwiększone zapotrzebowanie na witaminy, to znakomite rozwiązanie. Jednocześnie pamiętajmy, że po rozmrożeniu
powinny mieć smak, zapach, a nawet
barwę produktu wyjściowego. W przeciwnym razie możemy mieć do czynienia z jedzeniem w którym rozwijają się niebezpieczne zmiany pleśniowe.
barwę produktu wyjściowego. W przeciwnym razie możemy mieć do czynienia z jedzeniem w którym rozwijają się niebezpieczne zmiany pleśniowe.
Dlaczego
produkty mrożone?
Musimy wiedzieć, że
często produkty mrożone mają więcej cennych składników odżywczych porównując
naturalne odpowiedniki przeznaczone do przechowywania. Nie wszyscy wiemy, że
zbiory warzyw i owoców przeznaczonych do późniejszego mrożenia odbywają się w
szczycie sezonu, ponieważ wtedy są najtańsze. Produkty wówczas są dojrzałe i
bogate w witaminy. To właśnie niska temperatura utrzymuje je w stanie
nienaruszonym.
Minusowa temperatura
zapobiega działaniu askorbinazy - enzym odpowiadający za niszczenie witaminy C,
a co za tym idzie, w ciągu 6 miesięcy czarne porzeczki zachowują prawie 100%
witaminy C, truskawki i agrest 90%, a maliny 80%.
Czy
mrożonki poddawane są jakimś obróbkom?
Nie. Warzywa i owoce
przeznaczone do mrożenia są pozbawione zbędnych, niejadalnych części, dokładnie
umyte i przeznaczone do bezpośredniego spożycia. To niska temperatura odpowiada
za możliwość ich długiego przechowywania, dlatego żadne środki konserwujące czy
chemiczne utrwalacze nie są potrzebne. Przy zakupie kupujmy tylko mrożonki w
stanie głębokiego zamrożenia, bez śladów jakichkolwiek wycieków.
Jak
rozmrażać?
Najlepszą temperaturą
na rozmrażanie jest temperatura pokojowa, lecz bez zbędnego dopływu światła i
powietrza. Sok, który wydzieli się przy okazji rozmrażania jest również wartościowym
źródłem witamin i należy go spokojnie spożyć.
Pamiętajmy, że raz rozmrożonych produktów nie można mrozić
ponownie!!! Pomijając fakt, iż taki proces pozbawia je wielu ważnych składników
odżywczych to może prowadzić do zaburzeń czy zatruć pokarmowych.
0 komentarze