CYTRYNA - obniża ciśnienie, odchudza, ale także...
Kiedy poranne kroki
prowadzą nas do kuchni, pierwsza myśl, jaka powstaje w naszej głowie to odruch
wypicia kawy lub herbaty. A co, gdybyśmy zaczynali dzień od szklanki ciepłej
wody (może być o temperaturze pokojowej) z sokiem z połowy cytryny? Jeśli dodamy
także łyżeczkę miodu i odrobinę soli stworzymy naturalny izotonik. Zadbajmy o
naturalny przypływ energii na cały poranek.
Cytryna jest owocem pochodzącym z
Chin, a do Europy przybyła już w Średniowieczu. W chwili obecnej uprawiana jest
w naszych domach, jako roślina ozdobna, ale głównie w celach kulinarnych. Swoje
bogactwo zawdzięcza witaminie C, B1 oraz kwasowi cytrynowemu. Ponadto silnie i
wszechstronnie wpływa na nasz organizm.
Czy cytryna jest zdrowa?
Od dawien dawna używa
się cytrynę ze względu na jej dużą zawartość witaminy C, pomijając przy tym
owoce posiadającej jej wyższe stężenie jak np.: czarną porzeczkę czy kiwi. Nie
mniej jednak jest godna polecenia ze względu na swoje właściwości zdrowotne.
Najczęściej zalecana jest właśnie przy przeziębieniach dla wspomagania układu
odpornościowego i szybszego powrotu do zdrowia. Często stosowana jest
profilaktycznie w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę. Letnia woda z
dodatkiem cytryny wykazuje ponadto właściwości bakteriobójcze, wystarczy
przepłukać nią gardło przy stanach zapalnych jamy ustnej oraz migdałów.
Sok z
cytryny pomaga regulować poziom wapnia, a przez stymulację produkcji żółci w
wątrobie sprzyja poprawie jej funkcjonowania. Sama cytryna była stosowana już w
dawnych czasach, choćby dlatego, że posiada właściwości antyseptyczne. Odkażano
nią rany, pomagała w przyspieszeniu gojenia się siniaków, a także korzystnie
wpływa na krzepnięcie krwi. Wykorzystując ją zewnętrznie na powierzchnię skóry,
można zauważyć jej pozytywne działanie w walce z przebarwieniami i
zaskórnikami. Podobno opóźnia pojawianie się zmarszczek i ułatwia leczenie
trądziku.
Cytryna jest bardzo często stosowana do wielu „zabiegów” w kuchni.
Dodawana jest do sałatek czy np. ryb oraz owoców morza, ponieważ jony H+ łącząc
się z trymetyloaminą, odpowiadającą za mało przyjemny zapach. Z tego połączenia
powstaje związek o specyfice soli, który powoduje całkowite usunięcie zapachu.
Istotnym pytaniem jest natomiast, ile cytryny powinno się spożywać? Niestety
jednoznaczna odpowiedz nie powstała, ale jedna cytryna dodawana do sałatek,
posiłków, miodu czy herbaty powinna być wystarczającą dawką dziennego spożycia.
Dość kontrowersyjnym wynikiem badań laboratoryjnych, prowadzonych w ciągu 20
lat przez jednego z największych producentów leków, jest stwierdzenie, iż
cytryna zabija komórki nowotworowe aż w 12 przypadkach m. in.: nowotwory jelit,
piersi, prostaty, trzustki i płuc. Wykazał on, iż owoce drzewa cytrynowego
działają 10000 razy lepiej niż Adriamycyna – czyli lek używany przy chemioterapii,
pozwalający jedynie na spowolnienie wzrostu komórek nowotworowych. Te
uzdrawiające właściwości podobno ma jedynie cytryna mrożona. W restauracjach
często używana jest cała cytryna, ponieważ nic nie może się zmarnować.
Wystarczy umytą cytrynę włożyć do zamrażarki, a kiedy będzie już bardzo dobrze
zmrożona należy zetrzeć ją na tarce. Cytrynę w takiej postaci możemy stosować w
kuchni do sałatek, lodów, zup, sosów itp.
Czy cytryna obniża ciśnienie?
Wielu z nas śledzi
swoje ciśnienie tętnicze krwi na bieżąco, ponieważ gdy jest ono zbyt wysokie,
może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Z tego powodu ważne jest by
kontrolować ten jeden z głównych parametrów, które powinniśmy śledzić. Przy
wysokim ciśnieniu nie powinniśmy od razu się martwić, lecz sprawdzić, w jaki
naturalny sposób można je obniżyć.
Analizy naukowców z Uniwersytetu w Chile
ujawniły, że witaminy C i E mają zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny.
Badania zostały przeprowadzone na grupie 120 mężczyzn z nadciśnieniem i trwały
8 tygodni. Podawano pacjentom witaminę C i E. Rezultaty ukazały się na łamach
magazynu „Clinical and Experimentaln Hypertension” i wykazały znaczny spadek
ciśnienia i uregulowanie jego poziomu u badanych.
Zatem wzbogaćmy naszą dietę w
produkty bogate w witaminy C i E. Witaminę C znajdziemy właśnie w cytrynie, ale
i pomidorach, kapuście – szczególnie kiszonej, ziemniakach czy żurawinie,
natomiast witaminę E uzyskamy z ziaren zbóż, zielonych liści warzyw oraz
zielonego groszku, kukurydzy, olejów roślinnych, oliwek, mleka, serów, jaj czy
masła.
Oprócz wyrównania ciśnienia tętniczego krwi, cytryna wspomaga również
utrzymanie właściwej elastyczności naczyń krwionośnych, zmniejsza ryzyko
zawałów i udarów oraz wspiera walkę z miażdżycą, a to wszystko dzięki dużej
zawartości potasu.
Czy cytryna odchudza?
Cytryna jest na tyle
wspaniałym owocem, że jej duża zawartość błonnika, czyli pektyn, przyczynia się
do hamowania łaknienia, stwarza uczucie sytości i wtedy nie ulegamy pokusom by
sięgnąć po coś niedozwolonego. Wspomaga również oczyszczanie wątroby z toksyn
dzięki zwiększonej produkcji żółci. Poza tym ma działanie oczyszczające i
antyoksydacyjne, a to jest już silna broń wytoczona nadmiernej tkance
tłuszczowej. Sok z cytryny przyspiesza metabolizm, więc warto go pić
wspomagająco przy dietach niskokalorycznych.
Całość przeczytasz: TUTAJ
0 komentarze