Latest Posts

Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach - czy wiemy jaki wpływ mają na nasz organizm?

By 12:57:00 ,


Media krzyczą do nas z każdej strony, o tym co jest zdrowe, a co nie i ciężko połapać się w gąszczu reklam, co tak naprawdę powinniśmy jeść i czego potrzebujemy. Skomponowanie całodziennego planu żywienia powinno być łatwiejsze po zapoznaniu się z właściwościami każdej z witamin. Nie chodźmy na skróty kupując suplementy w aptekach. W ten sposób nie uzupełnimy brakujących witamin i mikroelementów choćby ze względu na ich złą przyswajalność.


Witaminy w organizmie człowieka
Witaminy są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia. Najlepszym ich źródłem jest naturalna żywność, ale często wspomagamy się także suplementami, ponieważ organizm nie jest w stanie sam ich wytwarzać. Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w wodzie, do których zaliczamy witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także na rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminy A,D,E i K. witamina C

Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy z grupy B mają podobne właściwości i często można je spotkać pod nazwą B -kompleks. Zazwyczaj znajdziemy je w tych samych produktach spożywczych tj.: pełnych ziarnach, wątrobach czy drożdżach piwnych:

Witamina B1 (tiamina) – wspomaga intelekt Ma korzystny wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego i jego regenerację – uspakaja i chroni przed depresją, reguluje wzrost komórek nerwowych, uśmierza ból, przyspiesza gojenie się ran, a także zmniejsza ryzyko ukąszenia przez komary. Ponadto towarzyszy przemianie węglowodanów na energię, wspomaga pracę serca, leczenie chorób wieńcowych i zmniejsza produkcję kwasu mlekowego. Warto wiedzieć, że kofeina, którą znajdziemy w kawie czy herbacie utrudnia przyswajanie witaminy B1, natomiast osoby zażywające leki moczopędne narażają się na szybsze jej wypłukiwanie z organizmu. Główne źródła: drożdże, jaja, ziarno zbóż, ziemniaki, zielony groszek, soja, fasola, suszone owoce, pestki słonecznika czy orzechy.

Witamina B2 (ryboflawina) – zdrowe śluzówki Jest wskazana dla anemików, ponieważ wraz z żelazem wspomaga wytwarzanie czerwonych ciałek krwi transportujących tlen do wszystkich komórek. Towarzyszy w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów, sprzyja tworzeniu komórek odpornościowych, a także syntezie hormonów tarczycy. Dodatkowo przemienia witaminy PP i B6 w czynne, reguluje funkcjonowanie błon śluzowych, poprawia wzrok, wspomaga walkę ze stresem, łagodzi bóle migrenowe, wspomaga leczenie trądziku. Korzystny wpływ na włosy i paznokcie doceniły także kobiety, które o nie dbają. Główne źródła: jarmuż, pomidory, szpinak, szczaw, brukselka, soczewica, awokado, zielony groszek, maliny, dynia czy kalafior.

Witamina B3 (witamina PP lub niacyna) – ładna skóra Dzięki sprawnemu przepływowi krwi w naczyniach zapewnia skórze ładny koloryt. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, a jego niedobór może powodować zmiany w psychice. Pomaga w przekształceniu węglowodanów w energię, ma korzystny wpływ na układ nerwowy, stymuluje szumy w uszach i zawroty głowy, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, a także usuwa wolne rodniki z organizmu, poprawia pracę przewodu pokarmowego i stężenie cukru we krwi. Główne źródła: groch, fasola, szpinak, ziemniaki, kapusta, kukurydza, melon, pomidory, wiśnie, czarna porzeczka, soczewica.


Witamina B5 (kwas pantoteonowy) – łagodne przeziębienie Wskazana do spożycia przy katarze siennym czy migrenie ze względu na właściwości łagodzące, wzmacnia także układ nerwowy, wspomaga pigmentację włosów, regeneruje komórki skóry. Główne źródła: fasola, szpinak, ziemniaki, marchew, kapusta.

Całość przeczytasz: TUTAJ

You Might Also Like

0 komentarze