Kawa - dlaczego warto ją pić?
Kawa niegdyś uważana
była za napój diabła, jej właściwości docenione zostały dopiero przez papieża
Klemensa VIII i wtedy też zyskała zasłużony rozgłos. Do Polski kawa dotarła w
XVII w., a swoje początki miała w gdańskich kawiarniach zwanych kafehauzami. Na
pozostałą część Polski została rozpowszechniona , gdy w książkach pojawiły się
publikacje dotyczące jej zdrowotnego wpływu na układ pokarmowy.
Współcześnie
najpopularniejszymi gatunkami są Arabica i Robusta, które z kolei dzielą się na
wiele odmian. Kawy różnią się niemal wszystkim – od miejsca pochodzenia,
charakteru czy kształtu ziaren. Arabica jest najstarszą, a jednocześnie
najpopularniejszą kawą, która opanowała świat pod względem produkcji w 70%. Jej
ziarna są podłużne, płaskie i lekko zielonkawe o zakrzywionym szwie. Otrzymana
kawa jest łagodna i aromatyczna, ale spotkać możemy także rodzaje z domieszkami
smakowymi. Delikatnemu zapachowi towarzyszy dość niska zawartość kofeiny wahająca
się między 1 a 1,7%. Drugim najpopularniejszym gatunkiem jest Robusta,
charakteryzująca się ostrym i gorzkawym smakiem. Kształt ziarna jest okrągły,
szew prosty, a kolor bladozielony, czasem nawet szary. Towarzyszy mu silniejsze
stężenie kofeiny mieszczące się w przedziale 2–4,5%, a jej produkcja na świecie
sięga prawie 30%.
Trzecim gatunkiem jest
kawa Liberika, której produkcja nie przekracza 1% ze względu na nierównomierny
rozwój jagód. Jednocześnie na kawowcu można spotkać jagody dojrzałe i niedojrzałe,
więc plantatorzy rzadko decydują na uprawę tego gatunku. Najdroższą kawą na
świecie jest kawa luwak, której filiżanka kosztuje prawie 100 zł, a jej ziarna
wybiera się z odchodów indonezyjskiego łuskana muzanga, który zjada jedynie
najlepsze owoce kawy.
Właściwości
zdrowotne kawy
Powodem, dla którego
kawa ma tylu wielbicieli jest kofeina, przez to nie zdajemy sobie sprawy z
tego, co cennego jeszcze w sobie kryje. Znajdziemy w niej antyoksydanty w
postaci kwasu chlorogenowego i kawowego, sole odpowiadające za wiązanie ważnych
pierwiastków (np. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, miedz,
kobalt, nikiel, mangan, chrom) oraz witamin z grupy B, kwasy organiczne:
mrówkowy, octowy, glikolowy i mlekowy. Ziarno kawy bogate jest także w kwasy
tłuszczowe, olejki eteryczne czy białka, węglowodany i błonnik.
Jedną z najważniejszych
właściwości leczniczych kawy jest wspomaganie odchudzania przez poprawienie
przemiany materii i towarzyszące temu spalanie tkanki tłuszczowej.
Zwiększa procesy
myślowe, dzięki oddziaływaniu na centralny układ nerwowy i przyspieszeniu
przepływu impulsów elektrycznych w mózgu. Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć
krótkotrwałą, a wchłanianie z układu pokarmowego zaczyna się już po 15 minutach
od wypicia filiżanki kawy, natomiast największe jej stężenie odczuwamy po ok. 3
godzinach.
Badania wykazują, że obniża stężenie histaminy
– substancji biorącej udział w reakcjach alergicznych, natomiast fakt, iż
rozszerza oskrzela powoduje spadek częstotliwości ataków duszności.
Cały artykuł możesz przeczytać: TUTAJ
11 komentarze
Mnie do picia kawy przekonywać nie trzeba, ale pijam tylko z mlekiem. Dopóki kiedyś ktoś znowu nie obali teorii, że jest zdrowa, to ja w to wierzę. 3 moja kawy dziennie - to takie trzy chwile pełne przyjemności, aromatu i relaksu. Właśnie obok stoi mała czarna z odrobiną mleka w mojej ulubionej filiżance .;)
OdpowiedzUsuńJa kawę też traktuję jako chwila przyjemności i relaksu :) Odskocznie od codziennych obowiązków :)
UsuńCzuję się rozgrzeszona z ilości wypijanej kawy:)
OdpowiedzUsuńNo.. za dużo też nie można :) ale najważniejsze, że ma jakieś właściwości zdrowotne - można soboe to tym tłumaczyć :)
UsuńNawet nie wiedziałam, że kawa ma tyle właściwości zdrowtnych! Dziękuję za poszerzenie mojej wiedzy!
OdpowiedzUsuńOj kawa jest naturalnym bogactwem :) Zapraszamy na kolejne wpisy :)
UsuńJak to dobrze, że taka zdrowa ;)
OdpowiedzUsuńTak to prawda :) Mniej wyrzutów sumienia :)
UsuńKawę uwielbiam - za jej smak i zapach, niestety z przyczyn zdrowotnych muszę unikać kofeiny.
OdpowiedzUsuńJa w chwili obecnej pocieszam się kawą inką albo kawą z cykorią :)
UsuńJestem kawoszem, kawoszką - nie wiem jak się to odmienia- z dziada pradziada:)...
OdpowiedzUsuń