Latest Posts

#1 BARWNIK | E 102 - Tartrazyna, żółcień spożywcza

By 09:00:00 , , , , ,


Producenci wychodząc naprzeciw oczekiwaniom niektórych klientów i dodają do żywności różnego rodzaju barwniki. Wszystko po to, aby więcej sprzedać, ponieważ my – wzrokowcy, częściej sięgamy po produkty, które lepiej wyglądają na sklepowych półkach. Warto wiedzieć, że wszystkie dodawane do żywności barwniki przechodzą należyte badania przed dołączeniem do reszty surowców. Niestety, mimo iż są one dopuszczone to budzą jednak wiele kontrowersji. Dzisiaj przyjrzyjmy się Tartrazynie.

Tartrazyna  

Tartrazyna (żółcień spożywczy), wymieniana w składzie naszych produktów jako E 102, jest syntetycznym barwnikiem azowym nadającym potrawom kolor żółty.  Produkowana jest głównie w celach spożywczych. Są kraje  w których jest zabronione, lecz np. w USA dodawanie jej do żywności jest dozwolone przez amerykańską federację FDA (Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration), a żywność zawierająca tartrazynę oznaczona jest  FD&C No. 5. (W USA nie ma oznaczenia kodami „E”). Trzeba wiedzieć, że jeśli połączymy ją z kwasem borowym – będzie wykazywała właściwości fosforyzujące.

Znajdziemy ją w:

·            # Żywność:
·                   # gotowe wyroby cukiernicze,
·                   # sosy i napoje,
·                   # groszek i kukurydza konserwowana,
·                   # krakersy serowe,
·                   # zupy w proszku
·                   # galaretka (głównie miętowa)
·                   # likier owocowy
·                   # marcepan
·                   # miód sztuczny
·                   # musztarda
·                   # sos brązowy
·                   # dżem
·                   # płatki zbożowe
·                   # kasza
·                   # likier owocowy
·            # kosmetyki
·            # barwnik do wełny i jedwabiu, papieru, galatitu

Wpływ na zdrowie:

Teoretycznie nie zostały wykazane efekty uboczne po spożyciu tartrazyny w czystej postaci, lecz jak wszędzie i tu znajdziemy kilka wyjątków. Wzmaga objawy wielu chorób. Barwnik ten powoduje uwalnianie histaminy, dlatego też astmatycy po spożyciu produktów, w których występuje mogą zaobserwować wzmożone objawy choroby. Na spożywanie tartrazyny powinny także zwracać uwagę kobiety w ciąży – powoduje skurcze macicy, które w konsekwencji mogą zagrozić poronieniem). Osoby z nietolerancją na salicylany (aspiryna, niektóre owoce np.: jagody i maliny) można także zauważyć nasilenie objawów. Dzieci także powinny unikać produktów z tym żółtym barwnikiem, ponieważ w połączeniu z benzoesanami (E 210 – E 215) może przyczynić się do trudności w nauce, a nawet uwidocznić wystąpienie syndromu ADHD.

Dodatkowo u innych (również nieuczulonych) może wywołać: pokrzywkęzapalenie skóry, bóle głowy, katar sienny, trudności z koncentracją, depresjęwysypkę, swędzenie warg i językabezsenność, dezorientacjęanafilaksję. Wykazuje potencjalne działanie zwiększające ryzyko powstawania nowotworu.

SUBSTANCJA NIEZALECANA DZIECIOM!!!

Dopuszczalne dziennie dostarczenie: 7,5 mg na kilogram masy ciała (osoba ważąca 50 kg nie powinna spożyć więcej niż 375 mg tartrazyny).


Literatura:
1. Wielka Encyklopedia Powszechna. T. 11. Warszawa: PWN, 1968, s. 403.
2. Luis Fermín Capitán-Vallvey, Natalia Navas Iglesias, Ignacio de Orbe Payá, Ramiro Avidad Castaneda. Simultaneous determination of tartrazine and sunset yellow in cosmetic products by first-derivative spectrophotometry. „Mikrochim Acta”. 126 (1-2), s. 153-157, 1997. DOI10.1007/BF01242678 (ang.).
3. Luis Fermín Capitán-Vallvey, Natalia Navas Iglesias, Ignacio de Orbe Payá, Ramiro Avidad Castaneda. Simultaneous determination of tartrazine and brilliant blue in cosmetic products by first-derivative spectrophotometry. „Analusis”. 23 (9), s. 448-451, 1995 (ang.).
4. Tartrazyna (ang. • pol.) w katalogu produktów Sigma-Aldrich.
5. Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006. ISBN 978-83-7243-529-3.
6. E102 Tartrazine, FD&C yellow No.5 (ang.). UK Food Guide.
7. Food-Info.net: E102: Tartrazyna (pol.). [dostęp 22-10-2015].

You Might Also Like

0 komentarze