#1 BARWNIK | E 102 - Tartrazyna, żółcień spożywcza
Producenci wychodząc naprzeciw
oczekiwaniom niektórych klientów i dodają do żywności różnego rodzaju barwniki.
Wszystko po to, aby więcej sprzedać, ponieważ my – wzrokowcy, częściej sięgamy
po produkty, które lepiej wyglądają na sklepowych półkach. Warto wiedzieć, że
wszystkie dodawane do żywności barwniki przechodzą należyte badania przed
dołączeniem do reszty surowców. Niestety, mimo iż są one dopuszczone to budzą
jednak wiele kontrowersji. Dzisiaj przyjrzyjmy się Tartrazynie.
Tartrazyna
Tartrazyna (żółcień spożywczy),
wymieniana w składzie naszych produktów jako E 102, jest syntetycznym barwnikiem
azowym nadającym potrawom kolor żółty.
Produkowana jest głównie w celach spożywczych. Są kraje w których jest zabronione, lecz np. w USA
dodawanie jej do żywności jest dozwolone przez amerykańską federację FDA (Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug
Administration), a
żywność zawierająca tartrazynę oznaczona jest FD&C No. 5. (W USA nie
ma oznaczenia kodami „E”). Trzeba wiedzieć, że jeśli połączymy ją z kwasem
borowym – będzie wykazywała właściwości fosforyzujące.
Znajdziemy ją w:
· # Żywność:
· # gotowe wyroby cukiernicze,
· # sosy i napoje,
· # groszek i kukurydza konserwowana,
· # krakersy serowe,
· # zupy w proszku
· # galaretka (głównie miętowa)
· # likier owocowy
· # marcepan
· # miód sztuczny
· # musztarda
· # sos brązowy
· # dżem
· # płatki zbożowe
· # kasza
· # likier owocowy
· # kosmetyki
· # barwnik do wełny i jedwabiu, papieru, galatitu
Wpływ na zdrowie:
Teoretycznie nie zostały wykazane efekty uboczne po
spożyciu tartrazyny w czystej postaci, lecz jak wszędzie i tu znajdziemy kilka
wyjątków. Wzmaga objawy wielu chorób. Barwnik ten powoduje uwalnianie
histaminy, dlatego też astmatycy po spożyciu produktów, w których występuje mogą
zaobserwować wzmożone objawy choroby. Na spożywanie tartrazyny powinny także
zwracać uwagę kobiety w ciąży – powoduje skurcze macicy, które w konsekwencji
mogą zagrozić poronieniem). Osoby z nietolerancją na salicylany (aspiryna,
niektóre owoce np.: jagody i maliny) można także zauważyć nasilenie objawów.
Dzieci także powinny unikać produktów z tym żółtym barwnikiem, ponieważ w
połączeniu z benzoesanami (E 210 – E 215) może przyczynić się do trudności w
nauce, a nawet uwidocznić wystąpienie syndromu ADHD.
Dodatkowo u innych (również nieuczulonych) może wywołać: pokrzywkę, zapalenie skóry, bóle
głowy, katar sienny, trudności z koncentracją, depresję, wysypkę,
swędzenie warg i języka, bezsenność,
dezorientację, anafilaksję.
Wykazuje potencjalne działanie zwiększające ryzyko powstawania nowotworu.
SUBSTANCJA
NIEZALECANA DZIECIOM!!!
Dopuszczalne dziennie dostarczenie: 7,5 mg na
kilogram masy ciała (osoba ważąca 50 kg nie powinna spożyć więcej niż 375 mg
tartrazyny).
Literatura:
2. Luis Fermín Capitán-Vallvey, Natalia Navas Iglesias, Ignacio de Orbe Payá,
Ramiro Avidad Castaneda. Simultaneous determination of tartrazine and
sunset yellow in cosmetic products by first-derivative spectrophotometry.
„Mikrochim Acta”. 126 (1-2), s. 153-157, 1997. DOI: 10.1007/BF01242678 (ang.).
3. Luis Fermín Capitán-Vallvey, Natalia Navas Iglesias, Ignacio de Orbe
Payá, Ramiro Avidad Castaneda. Simultaneous determination of tartrazine
and brilliant blue in cosmetic products by first-derivative spectrophotometry.
„Analusis”. 23 (9), s.
448-451, 1995 (ang.).
4. Tartrazyna (ang. • pol.) w katalogu produktów Sigma-Aldrich.
5. Bill Statham: E213: Tabele
dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006. ISBN
978-83-7243-529-3.
0 komentarze