Latest Posts

SÓL MORSKA a SÓL KUCHENNA - właściwości i zastosowania

By 08:35:00 , , , ,



W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Staramy się wybierać produkty zdrowe i jak najmniej przetworzone. Uważamy, że potrawa pozbawiona soli jednocześnie pozbawiona jest smaku – dlatego stała się ona obowiązkową przyprawą na stole. Najczęściej używaną solą jest sól kamienna oczyszczona w postaci soli kuchennej (warzonej), jednak coraz częściej próbujemy zastąpić ją zdrowszą – według powszechnej opinii, solą morską. Czy dobrze wybieramy? Czy to nasz świadomy wybór czy tylko nagłośnienie medialne? Czy mamy z tego jakieś korzyści? 

Sól morska a sól kuchenna 

Sól morska, zarówno jak sól kuchenna mają taki sam wpływ na zdrowie poprzez zbliżoną zawartość sodu, która wynosi ok. 40%. Różnią się sposobem uzyskiwania, a nawet smakiem, zapachem, co wynika z rozmaitej zawartości mikro- i makroelementów. Sól morską uzyskuje się dzięki odparowaniu wody morskiej, co sprzyja większej ilości składników mineralnych w niej zawartych. Odmienny skład pierwiastków wynika z różnych źródeł wody.  Minerały te wpływają na smak i na kolor uzyskanej soli. Sól kopalnianą natomiast wydobywa się z podziemnych złóż soli. Wtedy otrzymujemy sól kamienną nieoczyszczoną oraz poddawaną procesom oczyszczania chemicznego, sól warzoną tzn. sól kuchenną. 

Właściwości soli morskiej 

Warto zacząć od jej składu, ponieważ wiele źródeł przedstawia go w odmienny sposób. Główne składniki, jakie można znaleźć w soli morskiej w 100 g: 
chlor 51,6 – 55,8 g 
sód 33,10 – 35,30 g 
magnez 0,38 – 0,68 g 
wapń 0,04 – 0,18 g 
potas 0,08 – 0,18 g 
siarczan 0,87 – 2,10 g 

Sól morską najczęściej spotykamy na półkach sklepowych, mającą postać kryształków zapakowana w młynek o ceramicznych ostrzach. Ze względu na to, iż sól nie jest oczyszczona, należy pamiętać, że zawiera także toksyczne metale ciężkie, jednak ich ilość jest na tyle znikoma, że nie szkodzą naszemu zdrowiu. 

Właściwości soli kuchennej 

Zwana potocznie sól kuchenna (czyli warzona) w postaci proszku, to nic innego jak oczyszczona postać soli kamiennej (kopalnianej) nieoczyszczonej. Postać oczyszczona częściowo pozbawiona jest m.in. jodu, który dodawany jest w postaci jodku potasu wraz z substancją zapobiegającą zbrylaniu. 

Zastosowanie soli 

Ogólne zastosowania soli są wbrew pozorom bardzo szerokie. Oprócz oczywistego stosowania w kuchni, używamy jej również w kosmetologii, jak i w połączeniu z wodą, octem czy sokiem z cytryny w domu. Sól kuchenna jest doskonałym odplamiaczem do ubrań czy dywanów. Potrafi wywabić plamy np.: po winie, rdzy, pomadce czy atramencie. Znakomicie konserwuje potrawy. Działa odstraszająco na mrówki po wysypaniu jej przy drzwiach wejściowych i drzwiach balkonowych. Wsypana do wody z kwiatami ciętymi, przedłuża ich żywotność. W domu używana jest także do czyszczenia przedmiotów ze złota czy mosiądzu. Ze względu na bogactwo minerałów w kosmetologii używana jest do kąpieli, peelingu czy okładów, ponieważ potrafi nawilżyć, oczyścić zarówno skórę ciała jak i skórę głowy. Dodana do kąpieli lub w postaci peelingu przenika z mikro- i makroelementami do naskórka, pobudzając skórę do odnowy, wzmacnia ją, poprawia krążenie oraz pomaga w pozbywaniu się toksyn. Zastosowanie ma również, jako sól drogowa (w postaci soli kuchennej nieoczyszczonej).

Całość przeczytasz: TUTAJ

You Might Also Like

0 komentarze