Miód gryczany - jego właściwości lecznicze i zdrowotne
Miód znany był już w starożytności, gdzie w grobowcach
faraonów umieszczane były naczynia z miodem. Dzisiaj nasze babcie, znając ich
właściwości zdrowotne i lecznicze działanie, zarażają nas miłością do niego.
Wiemy, jakie ma znaczenie dla organizmu człowieka i znając rozmaite rodzaje,
potrafimy korzystać z jego dobrodziejstw.
Miód gryczany ma bardzo charakterystyczny wygląd i to właśnie
dzięki kolorze ciemnej, mocnej herbaty potrafimy rozpoznać go bez
zastanowienia. Oprócz typowego ciemnobrązowego koloru, rozpoznawalny jest także
intensywny zapach biało-różowych kwiatów gryki, a także ostry ostry zapach
miodu jest powodem niechęci przede wszystkim wśród dzieci.
Miód gryczany – właściwości lecznicze i
zdrowotne
Działanie lecznicze rozpowszechnione jest na całym świecie
choćby ze względu na substancje wzmacniające i oczyszczające naczynia
krwionośne – rutynę, co wyróżnia miód gryczany na tle innych. Dzięki temu
zalecany jest w dużej mierze osobom starszym, które skarżą się na problemy
związane z układem krwionośnym np. na podłożu miażdżycowym. Cukry proste są
bezproblemowo wchłaniane do krwioobiegu, a co za tym idzie, potrafią w
niedługim czasie odżywić mięsień sercowy. Górują nad sacharozą faktem, iż
wchłaniane są bezpośrednio do krwioobiegu omijając wątrobę.
Miód gryczany mimo, iż jest wysokokaloryczny,
nie powoduje nadwagi. Rutyna zapobiega
rozkładowi witaminy C poprawiając przyswajalność, sprzyja szybszemu gojeniu się
ran, zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych, dlatego też jego spożywanie
polecane jest przy złamaniach. Miód gryczany zawiera również duże ilości
magnezu, który potrzebny jest w stanach wyczerpania nerwowego oraz reguluje
rytm pracy serca.
Zawiera sporo minerałów i witamin np. żelaza, które jest
bardzo łatwo przyswajalne, witaminy C oraz białka. Porównując z miodami o
jasnej barwie, miód gryczany przodującym w leczeniu niedokrwistości
spowodowanej niedoborem żelaza u dzieci oraz dorosłych.
Słoweńscy naukowcy wykazali, iż systematyczne spożywanie tego
produktu powoduje wzrost poziomu hemoglobiny we krwi oraz wzmaga rozwój odnowy
i sprawia, że organizm jest silniejszy po wyczerpujących chorobach. Niektórzy
zauważyli również korzystny wpływ na wzrok, słuch oraz na poprawę pamięci.
Miodem można również słodzić kawę czy herbatę. Należy zwrócić
uwagę na fakt, że żelazo zawarte w miodzie jest w pełni wchłaniane, w
przeciwieństwie do żelaza zawartego w mięsie czy warzywach.
Ile kalorii ma miód gryczany
Miód gryczany mimo, iż jest wysokokaloryczny, nie powoduje
nadwagi. Na 100 g produktu przypada 340 kalorii. Jest źródłem cukrów prostych,
które w szybkim tempie przenikają do krwioobiegu odżywiając cały organizm. W
jego składzie znajdziemy aż 80% węglowodanów, które jesteśmy w stanie spalić w
100%.
Na co miód gryczany – zastosowanie
Miód gryczany jest stosowany nie tylko do użytku wewnętrznego
np. przy złamaniach, osłabieniu naczyń krwionośnych, anemii czy braku
odporności, ale można usłyszeć o nim także w kosmetyce. Miód gryczany ze
względu na zawartość rutyny wspomagającej wchłanianie witaminy C, używany jest w
wielu kosmetykach. Najczęściej spotkamy go w kremach przeciwzmarszczkowych,
ponieważ może on pełnić rolę antyoksydantu, zapobiegającemu starzeniu się
skóry.
Całość możesz przeczytać: TUTAJ
4 komentarze
Ciekawy blog, dobrze, że tu trafiłam. Przydatne i ciekawe informacje ;) Będę wpadać częściej ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńMiód gryczany? Czy jest on tylko z kwiatów gryki?
OdpowiedzUsuńTak dokładnie :) Miód gryczany pozyskiwany jest z nektaru kwiatów gryki.
Usuń