Latest Posts

15 nadzwyczajnych właściwości Jagód Acai

By 11:41:00 , , , ,


Jagoda acai dotarła zarówno do Polski jak i do innych zakątków świata za sprawą badań doktora Alexandra Schaussa, wybitnego botanika oraz specjalisty w dziedzinie zdrowego odżywiania. Wyniki jego badań dotyczących tego wyjątkowego owocu z Amazonii są zaskakujące.
Jagoda acai to owoc wielkich palm brazylijskich, które rosną w głębi lasów deszczowych Amazonii w północnej Brazylii. Mieszkańcy tego zakątka od dawna korzystają z jej dobrodziejstw traktując ją jako lek niemal na wszystkie dolegliwości i choroby. Znajdziemy w niej właściwie wszystkie składniki, których potrzebujemy. Zawiera witaminy B1, B2, B3, C, E
oraz kwasy omega 6 i omega 9, beta-karoten, żelazo, wapń, potas, fosfor, białko, dużą ilość błonnika, bardzo niską zawartość cukru, polifenole, a dodatkowo największą ilość antyoksydantów odpowiadających za ochronę naszego organizmu przed wolnymi rodnikami. Warto wspomnieć, że 100 g ekstraktu z jagód acai zawiera 52.2 g węglowodanów, 8.1 g białek, 44.2 g błonnika oraz 32.5 g tłuszczu.
Wyglądem jagoda acai przypomina zwykłą, leśną borówkę. Ma stosunkowo duże nasienie, mały miąższ, twardą konsystencję, a jej smak jest połączeniem zwykłej jagody z czekoladą. Problemem przy dystrybucji jagód stanowi fakt, że w ciągu 24 godzin od zerwania jagoda traci swoje właściwości.

Jagody acai – właściwości

Oto 15 najważniejszych właściwości jagód acai, które dodają energii, odżywiają i poprawiają wygląd.

1. Opóźniają procesy starzenia.
Na zachowanie maksymalnej wydajności komórek, a co za tym idzie spowalnianie procesów starzenia się, oddziaływają składniki energetyczne oraz silne antyoksydanty (m.in. resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, kwas ferulowy). Wszystkie znajdują się w jagodach acai. Działanie przeciwutleniające wykazuje także kwas elagowy zaliczany do polifenoli. Należy wspomnieć, że roślina znalazła się na liście ORAC, (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) jest to lista produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy. Do tej pory na pierwszym miejscu znajdowało się czerwone winogrono o największym potencjale antyoksydacyjnym (ok. 1800 μmol w jednej uncji, czyli ok. 29 gramach). Dziś specjaliści oceniający skuteczność działania antyutleniaczy zawartych w jagodach acai wykazali, że to one powinny zająć pierwsze miejsce w tym rankingu z wynikiem ok. 161 400 μmol w jednej uncji.

2. Odchudzają i regulują wagę ciała.
Niski indeks glikemiczny sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Jagody acai mają także wysoką zawartość błonnika, który przyspiesza przemianę materii i procesy trawienia. Pozostawia długotrwałe uczucie sytości. Warto pamiętać, że nie są jednak lekiem na otyłość, a jedynie mogą wspomóc dietę odchudzającą. Pamiętajmy, że są dość kaloryczne – w 100 g znajdziemy 80 kcal, dlatego należy spożywać je z umiarem.

3. Wspomagają profilaktykę chorób serca.
Dzięki zawartości polifenoli, czyli podstawowego składnika diety odpowiedzialnego za poprawną pracę serca, możemy dłużej cieszyć się zdrowiem. Polifenole wstrzymują produkcję endoteliny, substancji przyczyniającej się do skurczu naczyń krwionośnych, natomiast jej nadmiar może być przyczyną m.in. miażdżycy bądź chorób wieńcowych. Polifenole, które znajdziemy w jagodach acai wspomagają pracę całego układu krwionośnego, ułatwiają przepływ krwi, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych. W jagodach znajdziemy również dużo kwasu tłuszczowego np. kwas oleinowy (z grupy Omega-9) czy kwas linolowy (z grupy Omega-6). Odpowiadają za obniżenie „złego” cholesterolu (LDL) oraz podwyższenie „dobrego” (HDL). Błonnik zawarty w jagodach także hamuje przyswajania „złych” tłuszczów.

4.  Zwiększają wydajność organizmu.
Białko zawarte w pożywieniu jest podstawowym składnikiem hormonów, tkanek, wzmacnia narządy wewnętrzne, mięśnie, włosy, skórę i paznokcie. Białko w jagodach acai pozwala na uzyskanie większych i lepszych efektów.

5. Poprawiają kondycję umysłową.
Ludzki mózg składa się w ok. 60% z nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3, a zawarte w pożywieniu kwasy NNKT usprawniają pracę mózgu (czujność, myślenie) pozbawiając go jakichkolwiek zakłóceń.

6. Oczyszczają organizm.
Przeznaczeniem jagód acai od dawna jest oczyszczanie organizmu z toksyn (substancji szkodliwych i trujących). W obecnych czasach spożywając dużą ilość konserwantów obecnych w jedzeniu nie jesteśmy w stanie naturalnie pozbyć się ich z organizmu. Jagody acai mogą w tym pomóc. Jagody acai wspomagają pracę serca.

7. Poprawiają wzrok.
Sok z jagód acai wzmacnia naczynia włosowate zapobiegając uszkodzeniu naczyń krwionośnych siatkówki oka, czyli retinopatii cukrzycowej, z którą mogą zetknąć się cukrzycy. Dzięki obecności beta-karotenu i witaminy C mają zbawienny wpływ na stan zdrowia oka ludzkiego, a dodatkowo przyczyniają się do spadku ryzyka wystąpienia schorzeń czy powikłań po zwyrodnieniu plamki żółtej.

Cały artykuł przeczytasz: TUTAJ

Jagody Acai

You Might Also Like

0 komentarze