#1 Odkrywamy Etykiety | Margaryna FLORA
Odwieczny problem. Czym
smarować pieczywo? Masło czy margaryna? Dzisiaj pod lupę weźmiemy skład
margaryny Flory (akurat miałam w lodówce :) ). Jak piszą na etykiecie jest
"dla zdrowego serca" i podobno ma "70% mniej nasyconych kwasów
tłuszczowych niż masło". Sprawdźmy co mamy w składzie:
woda,
oleje roślinne, sól (0,3%), emulgatory (mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych,
lecytyny), maślanka w proszku, substancja konserwująca (sorbinian potasu),
aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (karoteny), witaminy A
i D3. Zawartość tłuszczu 45%. - to tyle od producenta,
spójrzmy pod lupę :)
E 471 -
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
- syntetyczne tłuszcze, powstała z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych,
w dużej części pochodzenia roślinnego, ale również z tłuszczów zwierzęcych.
Produkt końcowy to zazwyczaj zlepek różnych substancji, o składzie podobnym do
częściowo strawionego tłuszczu naturalnego. Funkcjonują jako emulgatory i
stabilizatory. Dopuszczalne dzienne spożycie nie zostało określone, a efekty
uboczne są nieznane. Organizm metabolizuje je tak jak każdy inny tłuszcz.
Związki wchodzące w skład E471 są wytwarzane w organizmie w sposób naturalny
podczas procesu trawienia naturalnych tłuszczów jednak mogą pochodzić z roślin
modyfikowanych genetycznie. Mimo wszystko substancje uznane są za bezpieczne
dla zdrowia.
Używane
w:
produktach spożywczych, żywności przetworzonej np. wyrobach piekarniczych,
deserach i napojach w proszku, przetworach owocowych i margarynach.
E 322 -
lecytyna - naturalny
przeciwutleniacz, emulgator i stabilizator uzyskiwany z nasion soi oraz innych
roślin strączkowych, a także olejów (jest mieszaniną fosfolipidów,
glikolipidów, triglicerydów, steroli i małych ilości kwasów tłuszczowych,
węglowodanów i sfingolipidów).Lecytyna jest bardzo ważnym elementem, z którego
zbudowany jest mózg oraz tkanki nerwowe. Stanowi on barierę ochronną ściany
żołądka, ma wpływ na gospodarkę cholesterolową, dodatkowo opóźnia procesy
starzenia, pełni funkcje ochronne wobec wątroby, pomaga wykorzystać właściwości
witamin rozpuszczanych w tłuszczach, a także podnosi sprawność krążenia krwi.
Może pochodzić z roślin modyfikowanych
genetycznie, ale niekoniecznie. Lecytyna sojowa mylnie traktowana jest jako
wegetariańska - do jej produkcji stosuje się tłuszcz zwierzęcy.
Używana
w:
margarynie, czekoladach i wyrobach czekoladowych, słodyczach, gotowych deserach
i kremach, mleku i deserach w proszku. Stosowana także w kosmetyce.
E 202 - sorbinian
potasu - syntetyczny konserwant przeciwko grzybom i drożdżom, uzyskiwany z
owoców jarzębiny, natomiast w produkcji na skalę przemysłową pozyskiwany jest
metodą chemiczną. Powoduje przedłużenie przydatności środków spożywczych do
spożycia przez ochronę przed zepsuciem, a odpowiedzialne są za to obecne mikroorganizmy.
Jego dopuszczalne spożycie to 25 mg na kilogram masy ciała. Czasem można
zaobserwować u ludzi spożywających produkty
z sorbinianem sodu objawy podobne do alergicznych. Substancja uznana za bezpieczną choć zaleca się ostrożność.
E 330 -
kwas cytrynowy - naturalny bądź
syntetyczny przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W przemyśle otrzymywany na
drodze fermentacji przy pomocy kultur pleśni kropidlaka czarnego. Substancja
bezpieczna, a nawet korzystna dla zdrowia, dopiero spożywany w większych
ilościach nie występujących w żywności powoduje problemy z przyswajaniem
wapnia. Nie zaleca się osobom nietolerującym glutaminian sodu. Dopiero
skoncentrowany kwas zastosowany zewnętrznie na skórę może spowodować
podrażnienie.
Używany
w:
różnych produktach spożywczych, np. napojach, sokach, przetworach owocowych,
pieczywie.
E160a - karoteny
– naturalny barwnik w kolorze pomarańczowym pozyskiwanym z papryki, marchwi,
pomidorów, brokułów, dyni, melonów, szpinaku itp. W organizmie może być przekształcany
w witaminę A.
Dopuszczalne dzienne
spożycie to 5 mg/kg masy ciała. Przy nadmiernym spożywaniu skóra nabiera
żółtawego zabarwienia.
Używany
w:
produktach spożywczych, zwłaszcza margarynach, serach, dżemach. Stosowany
również w kosmetyce.
0 komentarze