Piramida zdrowego żywienia, czyli jak żyć aktywnie
Kiedy pomyślimy o odchudzaniu, naszym pierwszym skojarzeniem jest dieta. Zadajemy sobie pytanie: „Jaka?”, ale wybieramy pierwszą lepszą w nadziei, że skoro innym pomogła to pomoże i mnie. Prawda jest taka, że każdy jest inny, a my musimy poznać nasz organizm i nauczyć się rozróżniać sygnały, jakie do nas kieruje. Dieta, która pomogła innym, nie koniecznie jest tą, która pomoże i nam. Z pomocą przychodzi piramida zdrowego żywienia, która podpowiada ile i czego powinniśmy jeść.
Co
to jest piramida zdrowego żywienia?
Wskazówki zawarte w
Piramidzie Zdrowego Żywienia rekomendowane są przez IZZ (Instytut Żywności i
Żywienia), dlatego jeśli masz mętlik w głowie układając swój dzienny jadłospis
bądź chcesz sprawdzić czy twoja dieta jest różnorodna, warto jej się przyjrzeć.
Piramida to nic innego
jak graficzne przedstawienie grup żywności oraz ich ilości w jakich powinny być
spożywane każdego dnia. Biorąc ją pod uwagę o wiele łatwiej skomponować zdrowy
posiłek przy jednoczesnym jego urozmaiceniu. Produkty podzielono na pięć grup:
produkty zbożowe, warzywa, owoce, mleko i przetwory mleczne oraz mięs, ryby i
nasiona roślin strączkowych oraz tłuszcze, a także zostały uszeregowane według
ilości jaką powinniśmy spożywać.
Podstawą Piramidy są produkty zbożowe, które powinny
występować w każdym posiłku. Najzdrowszymi są produkty pełnoziarniste np.:
płatki śniadaniowe z pełnego ziarna, ciemne pieczywo, makaron razowy czy ryż
brązowy. Są to znakomite źródła węglowodanów złożonych, którym zawdzięczamy
przedłużone uczucie sytości. Powinny one dostarczać ok. 50% energii, a każdego
dnia należałoby spożywać 5 porcji produktów zbożowych.
Grupę wyżej stanowią warzywa, o których pamiętać powinniśmy
choćby ze względu na ich niskokaloryczność oraz cenne źródło witamin,
składników mineralnych i błonnika. Codziennie spożywajmy co najmniej 4 porcje
warzyw.
Trzecią grupą są owoce, a ich spożywanie ograniczyć
powinny osoby z zaburzeniami lipidowymi, które mają podwyższone stężenie
trójglicerydów TG we krwi, ponieważ fruktoza, czyli cukier owocowy może
powodować dalszy ich wzrost. Będąc na diecie redukcyjnej także należy zachować
umiar. Spożywajmy ok. 3 porcji owoców codziennie.
Cały artykuł przeczytasz: TUTAJ
0 komentarze