15 nadzwyczajnych właściwości Jagód Acai
Jagoda acai dotarła
zarówno do Polski jak i do innych zakątków świata za sprawą badań doktora
Alexandra Schaussa, wybitnego botanika oraz specjalisty w dziedzinie zdrowego
odżywiania. Wyniki jego badań dotyczących tego wyjątkowego owocu z Amazonii są
zaskakujące.
Jagoda acai to owoc
wielkich palm brazylijskich, które rosną w głębi lasów deszczowych Amazonii w
północnej Brazylii. Mieszkańcy tego zakątka od dawna korzystają z jej
dobrodziejstw traktując ją jako lek niemal na wszystkie dolegliwości i choroby.
Znajdziemy w niej właściwie wszystkie składniki, których potrzebujemy. Zawiera
witaminy B1, B2, B3, C, E
oraz kwasy omega 6 i omega 9, beta-karoten, żelazo, wapń, potas, fosfor, białko, dużą ilość błonnika, bardzo niską zawartość cukru, polifenole, a dodatkowo największą ilość antyoksydantów odpowiadających za ochronę naszego organizmu przed wolnymi rodnikami. Warto wspomnieć, że 100 g ekstraktu z jagód acai zawiera 52.2 g węglowodanów, 8.1 g białek, 44.2 g błonnika oraz 32.5 g tłuszczu.
oraz kwasy omega 6 i omega 9, beta-karoten, żelazo, wapń, potas, fosfor, białko, dużą ilość błonnika, bardzo niską zawartość cukru, polifenole, a dodatkowo największą ilość antyoksydantów odpowiadających za ochronę naszego organizmu przed wolnymi rodnikami. Warto wspomnieć, że 100 g ekstraktu z jagód acai zawiera 52.2 g węglowodanów, 8.1 g białek, 44.2 g błonnika oraz 32.5 g tłuszczu.
Wyglądem jagoda acai
przypomina zwykłą, leśną borówkę. Ma stosunkowo duże nasienie, mały miąższ,
twardą konsystencję, a jej smak jest połączeniem zwykłej jagody z czekoladą.
Problemem przy dystrybucji jagód stanowi fakt, że w ciągu 24 godzin od zerwania
jagoda traci swoje właściwości.
Jagody
acai – właściwości
Oto 15 najważniejszych
właściwości jagód acai, które dodają energii, odżywiają i poprawiają wygląd.
1. Opóźniają
procesy starzenia.
Na
zachowanie maksymalnej wydajności komórek, a co za tym idzie spowalnianie
procesów starzenia się, oddziaływają składniki energetyczne oraz silne
antyoksydanty (m.in. resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, kwas ferulowy).
Wszystkie znajdują się w jagodach acai. Działanie przeciwutleniające wykazuje
także kwas elagowy zaliczany do polifenoli. Należy wspomnieć, że roślina
znalazła się na liście ORAC, (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) jest to
lista produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy. Do
tej pory na pierwszym miejscu znajdowało się czerwone winogrono o największym
potencjale antyoksydacyjnym (ok. 1800 μmol w jednej uncji, czyli ok. 29
gramach). Dziś specjaliści oceniający skuteczność działania antyutleniaczy
zawartych w jagodach acai wykazali, że to one powinny zająć pierwsze miejsce w
tym rankingu z wynikiem ok. 161 400 μmol w jednej uncji.
2. Odchudzają i regulują wagę ciała.
Niski
indeks glikemiczny sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Jagody acai mają
także wysoką zawartość błonnika, który przyspiesza przemianę materii i procesy
trawienia. Pozostawia długotrwałe uczucie sytości. Warto pamiętać, że nie są
jednak lekiem na otyłość, a jedynie mogą wspomóc dietę odchudzającą.
Pamiętajmy, że są dość kaloryczne – w 100 g znajdziemy 80 kcal, dlatego należy
spożywać je z umiarem.
3. Wspomagają profilaktykę chorób
serca.
Dzięki
zawartości polifenoli, czyli podstawowego składnika diety odpowiedzialnego za
poprawną pracę serca, możemy dłużej cieszyć się zdrowiem. Polifenole wstrzymują
produkcję endoteliny, substancji przyczyniającej się do skurczu naczyń
krwionośnych, natomiast jej nadmiar może być przyczyną m.in. miażdżycy bądź
chorób wieńcowych. Polifenole, które znajdziemy w jagodach acai wspomagają
pracę całego układu krwionośnego, ułatwiają przepływ krwi, a co za tym idzie
zmniejszają ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych. W jagodach znajdziemy
również dużo kwasu tłuszczowego np. kwas oleinowy (z grupy Omega-9) czy kwas
linolowy (z grupy Omega-6). Odpowiadają za obniżenie „złego” cholesterolu (LDL)
oraz podwyższenie „dobrego” (HDL). Błonnik zawarty w jagodach także hamuje
przyswajania „złych” tłuszczów.
4. Zwiększają
wydajność organizmu.
Białko
zawarte w pożywieniu jest podstawowym składnikiem hormonów, tkanek, wzmacnia
narządy wewnętrzne, mięśnie, włosy, skórę i paznokcie. Białko w jagodach acai pozwala
na uzyskanie większych i lepszych efektów.
5. Poprawiają kondycję umysłową.
Ludzki
mózg składa się w ok. 60% z nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny
Omega-3, a zawarte w pożywieniu kwasy NNKT usprawniają pracę mózgu (czujność,
myślenie) pozbawiając go jakichkolwiek zakłóceń.
6. Oczyszczają organizm.
Przeznaczeniem
jagód acai od dawna jest oczyszczanie organizmu z toksyn (substancji
szkodliwych i trujących). W obecnych czasach spożywając dużą ilość konserwantów
obecnych w jedzeniu nie jesteśmy w stanie naturalnie pozbyć się ich z
organizmu. Jagody acai mogą w tym pomóc. Jagody acai wspomagają pracę serca.
7. Poprawiają wzrok.
Sok
z jagód acai wzmacnia naczynia włosowate zapobiegając uszkodzeniu naczyń
krwionośnych siatkówki oka, czyli retinopatii cukrzycowej, z którą mogą zetknąć
się cukrzycy. Dzięki obecności beta-karotenu i witaminy C mają zbawienny wpływ
na stan zdrowia oka ludzkiego, a dodatkowo przyczyniają się do spadku ryzyka
wystąpienia schorzeń czy powikłań po zwyrodnieniu plamki żółtej.
Cały artykuł przeczytasz: TUTAJ
Jagody Acai
0 komentarze