Kasza jaglana - czy naprawdę odchudza?
Drobne, żółte ziarenka
z charakterystyczną kropką to kasza jaglana. Nadal pozostaje bardzo
niedoceniana, choć jej popularność wzrasta. Znakomicie sprawdza się zarówno w
potrawach słonych jak i słodkich, ale do naszego jadłospisu powinniśmy ją
wprowadzić ze względu na jej właściwości zdrowotne, które są naprawdę
niezliczone. Dla każdego z nas ma coś dobrego: dla dzieci – nie zawiera
glutenu, więc wskazana jest dla alergików; dla seniorów – poprawia pamięć i
opóźnia procesy starzenia.
Kasza jaglana to nic
innego jak łuskane proso. Pod względem wartości odżywczych jakie w sobie
zawiera, można ją porównywać z kaszą gryczaną. Ma bardzo mało skrobi za to
dostarcza dużą ilość białka, które jest bardzo łatwo przyswajane. Znajdziemy w
niej również witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6
(pirydoksyna) oraz żelazo czy miedź, krzem, witaminę E i lecytynę.
Właściwości kaszy jaglanej
Kasza jaglana ze względu na swoją lekkostrawność stosowana jest w dietach u osób mających problemy z chorobami układu pokarmowego. Ponadto nie zawiera glutenu, dlatego też jest doskonała dla alergików, chorych na celiakie. Ma właściwości antywirusowe, a na błony śluzowe działa wysuszająco, dlatego jest wskazana przy katarze.
Kasza jaglana jak i gryczana, przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Neutralizuje kwasy żołądkowe, więc skutecznie walczy ze zgagą. Polecana jest osobom, które marzną zimą ze względu na swoje rozgrzewające właściwości.
Dzięki zawartości krzemu zbawiennie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz zapobiega odwapnieniu kości. Wskazana jest dla osób pracujących intelektualnie, przygotowujących się do matury czy sesji, ze względu na duża zawartość witaminy E i lecytyny wspomagających pamięć i koncentrację.
Kasza jaglana a odchudzanie
Kasza jaglana, jak
większość kasz jest dość kaloryczna, bo na 100 g ugotowanej kaszy przypada
około 99 kcal. Indeks glikemiczny również nie należy do najniższych, wskazuje
wartość bliską 71. Porównując z ryżem brązowym czy kaszą gryczaną, których
wskaźnik znajduje się w okolicach 50, w przypadku kaszy jaglanej jest
rzeczywiście wysoki, dlatego nie powinni po nią sięgać diabetycy i osoby na
diecie Montignaca. Mimo wszystko powinniśmy ją spożywać, biorąc pod uwagę
chociażby zawarty w niej krzem, odpowiadający za szybszą przemianę materii.
Całość przeczytasz: TUTAJ
Całość przeczytasz: TUTAJ
0 komentarze