Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach - czy wiemy jaki wpływ mają na nasz organizm?
Media krzyczą do nas z
każdej strony, o tym co jest zdrowe, a co nie i ciężko połapać się w gąszczu
reklam, co tak naprawdę powinniśmy jeść i czego potrzebujemy. Skomponowanie
całodziennego planu żywienia powinno być łatwiejsze po zapoznaniu się z właściwościami
każdej z witamin. Nie chodźmy na skróty kupując suplementy w aptekach. W ten
sposób nie uzupełnimy brakujących witamin i mikroelementów choćby ze względu na
ich złą przyswajalność.
Witaminy
w organizmie człowieka
Witaminy są nam
potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia. Najlepszym ich
źródłem jest naturalna żywność, ale często wspomagamy się także suplementami,
ponieważ organizm nie jest w stanie sam ich wytwarzać. Witaminy dzielimy na
rozpuszczalne w wodzie, do których zaliczamy witaminy z grupy B oraz witaminę
C, a także na rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminy A,D,E i K. witamina C
Witaminy
rozpuszczalne w wodzie
Witaminy z grupy B mają
podobne właściwości i często można je spotkać pod nazwą B -kompleks. Zazwyczaj
znajdziemy je w tych samych produktach spożywczych tj.: pełnych ziarnach,
wątrobach czy drożdżach piwnych:
Witamina
B1 (tiamina) – wspomaga intelekt Ma korzystny wpływ
na prawidłową pracę układu nerwowego i jego regenerację – uspakaja i chroni
przed depresją, reguluje wzrost komórek nerwowych, uśmierza ból, przyspiesza
gojenie się ran, a także zmniejsza ryzyko ukąszenia przez komary. Ponadto
towarzyszy przemianie węglowodanów na energię, wspomaga pracę serca, leczenie
chorób wieńcowych i zmniejsza produkcję kwasu mlekowego. Warto wiedzieć, że
kofeina, którą znajdziemy w kawie czy herbacie utrudnia przyswajanie witaminy
B1, natomiast osoby zażywające leki moczopędne narażają się na szybsze jej
wypłukiwanie z organizmu. Główne źródła: drożdże, jaja, ziarno zbóż, ziemniaki,
zielony groszek, soja, fasola, suszone owoce, pestki słonecznika czy orzechy.
Witamina
B2 (ryboflawina) – zdrowe śluzówki Jest wskazana dla
anemików, ponieważ wraz z żelazem wspomaga wytwarzanie czerwonych ciałek krwi
transportujących tlen do wszystkich komórek. Towarzyszy w przemianie tłuszczów,
białek i węglowodanów, sprzyja tworzeniu komórek odpornościowych, a także
syntezie hormonów tarczycy. Dodatkowo przemienia witaminy PP i B6 w czynne,
reguluje funkcjonowanie błon śluzowych, poprawia wzrok, wspomaga walkę ze
stresem, łagodzi bóle migrenowe, wspomaga leczenie trądziku. Korzystny wpływ na
włosy i paznokcie doceniły także kobiety, które o nie dbają. Główne źródła:
jarmuż, pomidory, szpinak, szczaw, brukselka, soczewica, awokado, zielony groszek,
maliny, dynia czy kalafior.
Witamina
B3 (witamina PP lub niacyna) – ładna skóra Dzięki
sprawnemu przepływowi krwi w naczyniach zapewnia skórze ładny koloryt. Jest
niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, a jego
niedobór może powodować zmiany w psychice. Pomaga w przekształceniu
węglowodanów w energię, ma korzystny wpływ na układ nerwowy, stymuluje szumy w
uszach i zawroty głowy, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, a także
usuwa wolne rodniki z organizmu, poprawia pracę przewodu pokarmowego i stężenie
cukru we krwi. Główne źródła: groch, fasola, szpinak, ziemniaki, kapusta,
kukurydza, melon, pomidory, wiśnie, czarna porzeczka, soczewica.
Witamina
B5 (kwas pantoteonowy) – łagodne przeziębienie Wskazana
do spożycia przy katarze siennym czy migrenie ze względu na właściwości
łagodzące, wzmacnia także układ nerwowy, wspomaga pigmentację włosów,
regeneruje komórki skóry. Główne źródła: fasola, szpinak, ziemniaki, marchew,
kapusta.
Całość przeczytasz: TUTAJ
0 komentarze