#1 Tłuszcz | Tłuszcz w naszym organizmie
Wielu z nas pragnie
pozbyć się zalegającego tłuszczu choćby ze względów zdrowotnych bądź
estetycznych i dlatego też poddaje go różnym procesom - spalania, wysysania,
wypacania czy właśnie odchudzaniu. Kluczową sprawą jest zrozumienie jak z nim
walczyć.
Komórki tłuszczowe
tworzą się w ciągu pierwszych 3 lat, a każdy z nas ma ich średnio około 30
milionów. Mają one kilka odmian, lecz te najliczniejsze to adipocyty
zawierające w sobie kroplę
tłuszczu. W momencie kiedy jedzenia mamy pod dostatkiem, nasze komórki puchną pod wpływem zalegającego tłuszczu, który je wypełnia i tym samym zwiększają swój rozmiar. Nie przybywa nam dodatkowych komórek tłuszczowych.
tłuszczu. W momencie kiedy jedzenia mamy pod dostatkiem, nasze komórki puchną pod wpływem zalegającego tłuszczu, który je wypełnia i tym samym zwiększają swój rozmiar. Nie przybywa nam dodatkowych komórek tłuszczowych.
Zgubnym jest porównanie
tkanki tłuszczowej do zapasów na czarną godzinę, ponieważ nasz organizm nieustannie
korzysta z zapasów jakie zgromadziliśmy w tkance tłuszczowej, a jednocześnie są
one stale uzupełniane, więc procesy odbywają się jednocześnie. Utrata wagi ma
miejsce wtedy, gdy do organizmu dostarczamy mniej tłuszczu niż spalamy.
Co ciekawe - u
noworodków, tak jak u niedźwiedzi czy innych zwierząt zapadających zimą w sen,
wyróżniamy dwa rodzaje tkanki tłuszczowej. Pierwsza z nich to tkanka żółta -
mają także dorosłe osoby, a jej główną funkcją jest magazynowanie tłuszczu oraz
wytwarzanie tłuszczów (lipogeneza) i ich rozkład (lipoliza). Drugą jest tkanka
brunatna, która u człowieka się pod koniec drugiego miesiąca życia płodowego,
swoją najbardziej rozwiniętą postać uzyskuje w okresie niemowlęcy po czym
powoli znika. U człowieka zlokalizowana jest między łopatkami, w okolicy szyi,
śródpiersia, a także dużych tętnic i nerek. Jej nadrzędną funkcją jest
wytwarzanie ciepła (w niewielkich ilościach wytwarza także leptynę).
Organizm przeciętnego
zdrowego mężczyzny zbudowany jest z tłuszczu w około 18%, natomiast kobiety
około 23% całkowitej masy. Tę wartość procentową można zmierzyć specjalnym
badaniem, a nie wskaźnikiem BMI. Osoba, która dużo waży za sprawą wysokiej masy
mięśniowej nie powinna się niepokoić. Poważny problem zagrażający zdrowiu może
powodować otyłość, która oznacza poziom tłuszczu powyżej 35% u mężczyzn i 40% u
kobiet.
Strefy, w których mamy
najwięcej tłuszczu nie jest bez znaczenia, ponieważ zależą one od naszych genów
i poziomu hormonów. W przypadku kobiet, najbardziej newralgicznymi miejscami są
uda i pośladki, podczas gdy u mężczyzn jest to brzuch. Pamiętajmy, że nie ma
czegoś takiego jak odchudzanie konkretnej części ciała. Jedyne co możemy zrobić
w takim przypadku, to wzmocnić tkankę mięśniową w niepokojącym nas miejscu.
Wpłynie to na poprawę wyglądu, a dodatkowo powinniśmy włączyć zdrową kurację
odchudzającą.
Diety, do których mamy
powszechny dostęp nie dostarczą nam recept na cudowne zgubienie tłuszczu. Każda
szybka utrata na wadze to tylko wyzbywanie się
z organizmu wody, która i tak szybko zostanie uzupełniona. Wypacanie
tłuszczy też nie istnieje, ponieważ to również jedynie usuwanie wody.
Podczas odchudzania weźmy
pod uwagę, że:
1
kg tłuszczu = ok. 7000 kcal
Dlatego zdrowe
odchudzanie nie trwa tygodniami, lecz miesiącami.
Na koniec kilka grafik:
0 komentarze