SÓL MORSKA a SÓL KUCHENNA - właściwości i zastosowania
W dzisiejszych czasach coraz częściej zwracamy uwagę na
to, co jemy. Staramy się wybierać produkty zdrowe i jak najmniej przetworzone.
Uważamy, że potrawa pozbawiona soli jednocześnie pozbawiona jest smaku –
dlatego stała się ona obowiązkową przyprawą na stole. Najczęściej używaną solą
jest sól kamienna oczyszczona w postaci soli kuchennej (warzonej), jednak coraz
częściej próbujemy zastąpić ją zdrowszą – według powszechnej opinii, solą
morską. Czy dobrze wybieramy? Czy to nasz świadomy wybór czy tylko nagłośnienie
medialne? Czy mamy z tego jakieś korzyści?
Sól morska a sól
kuchenna
Sól morska, zarówno
jak sól kuchenna mają taki
sam wpływ na zdrowie poprzez zbliżoną zawartość sodu, która wynosi ok. 40%.
Różnią się sposobem uzyskiwania, a nawet smakiem, zapachem, co wynika z
rozmaitej zawartości mikro- i makroelementów. Sól morską uzyskuje się dzięki
odparowaniu wody morskiej, co sprzyja większej ilości składników mineralnych w
niej zawartych. Odmienny skład pierwiastków wynika z różnych źródeł wody.
Minerały te wpływają na smak i na kolor uzyskanej soli. Sól kopalnianą
natomiast wydobywa się z podziemnych złóż soli. Wtedy otrzymujemy sól kamienną
nieoczyszczoną oraz poddawaną procesom oczyszczania chemicznego, sól warzoną
tzn. sól kuchenną.
Właściwości soli
morskiej
Warto zacząć od jej składu, ponieważ wiele źródeł
przedstawia go w odmienny sposób. Główne składniki, jakie
można znaleźć w soli morskiej w 100 g:
chlor 51,6 – 55,8 g
sód 33,10 – 35,30 g
magnez 0,38 – 0,68 g
wapń 0,04 – 0,18 g
potas 0,08 – 0,18 g
siarczan 0,87 – 2,10
g
Sól morską najczęściej
spotykamy na półkach sklepowych, mającą postać kryształków zapakowana w młynek
o ceramicznych ostrzach. Ze względu na to, iż sól nie jest oczyszczona, należy
pamiętać, że zawiera także toksyczne metale ciężkie, jednak ich ilość jest na
tyle znikoma, że nie szkodzą naszemu zdrowiu.
Właściwości soli kuchennej
Zwana potocznie sól
kuchenna (czyli warzona) w postaci proszku, to nic innego jak oczyszczona
postać soli kamiennej (kopalnianej) nieoczyszczonej. Postać oczyszczona
częściowo pozbawiona jest m.in. jodu, który dodawany jest w postaci jodku
potasu wraz z substancją zapobiegającą zbrylaniu.
Zastosowanie soli
Ogólne zastosowania soli
są wbrew pozorom bardzo szerokie. Oprócz oczywistego stosowania w kuchni,
używamy jej również w kosmetologii, jak i w połączeniu z wodą, octem czy sokiem
z cytryny w domu. Sól kuchenna jest doskonałym odplamiaczem do ubrań czy dywanów.
Potrafi wywabić plamy np.: po winie, rdzy, pomadce czy atramencie. Znakomicie
konserwuje potrawy. Działa odstraszająco na mrówki po wysypaniu jej przy drzwiach wejściowych i drzwiach balkonowych.
Wsypana do wody z kwiatami ciętymi, przedłuża ich żywotność. W domu używana
jest także do czyszczenia przedmiotów ze złota czy mosiądzu. Ze względu na
bogactwo minerałów w kosmetologii używana jest do kąpieli, peelingu czy
okładów, ponieważ potrafi nawilżyć, oczyścić zarówno skórę ciała jak i skórę
głowy. Dodana do kąpieli lub w postaci peelingu przenika z mikro- i
makroelementami do naskórka, pobudzając skórę do odnowy, wzmacnia ją, poprawia
krążenie oraz pomaga w pozbywaniu się toksyn. Zastosowanie ma również, jako sól
drogowa (w postaci soli kuchennej nieoczyszczonej).
Całość przeczytasz: TUTAJ
0 komentarze