Sokowirówka czy wyciskarka - Na co powinieneś zwrócić uwagę zanim kupisz.
Soki jakie znajdziemy na sklepowych półkach nie
zastąpią nam tych, które jesteśmy w stanie wycisnąć w zaciszu naszego domu. Po
pierwsze dodawane są do nich ogromne ilości cukru w różnej postaci i pod
rozmaitymi nazwami, a po drugie poddawane są one pasteryzacji przez którą
ulegają „oczyszczeniu” z części witamin i minerałów.
W dzisiejszych czasach ze względu na stres czy pośpiech nie
mamy czasu na zdrowe odżywianie. Każdego dnia staramy się zjeść warzywa i
owoce, ale tak naprawdę nasz organizm nie jest w stanie przyswoić niezbędnych
wartości odżywczych. Soki są znakomitą alternatywą, ponieważ ze względu na
swoją płynną konsystencję potrafią dostać się do krwioobiegu i zregenerować
nasz organizm w zaledwie kilkanaście minut.
Robiąc soki samemu mamy wpływ na ich skład. Nie zawsze musimy
unikać warzyw czy owoców, których nie lubimy, lecz zmieszać je z naszymi
ulubionymi i w ten sposób korzystać z ich dobrodziejstw witaminowych.
Sokowirówka czy wyciskarka
Urządzeń spośród których mamy wybór jest kilka: sokowirówka,
wyciskarka do cytrusów oraz wyciskarki do soków. Wyciskarki do cytrusów są, jak
sama nazwa wskazuje, przeznaczone do wyciskania soku z pomarańczy, grejpfrutów
czy cytryn. Na rynku znajdziemy ręczne, ale także elektryczne, które wyposażone
są w sitka decydujące o ilości miąższu z jakim wypijemy sok. Przeznaczone są
zdecydowanie dla smakoszy soku pomarańczowego.
Sokowirówka
Większa rywalizacja jest pomiędzy sokowirówkami a
wyciskarkami soku. Sokowirówka może wydawać się najpopularniejszym urządzeniem
do wyciskania soku choćby ze względu na stosunkowo niską cenę. Najistotniejszą
jej częścią jest wirujące sito z mikrootworami oraz dnem z małymi ostrzami. Wkładając
owoc do sokowirówki nożyki ścierają go na jednolitą masę, a w następnej
kolejności masa napiera na ścianki sita, przez które odciskany jest sok. Miąższ
zostaje w sicie lub jest usuwany do innego otworu wylotowego, dzięki czemu
można nie przerywać pracy maszyny w celu jej oczyszczenia. Trzeba wspomnieć, że
sito w sokowirówce pracuje z prędkością 600–1200 obrotów/min. zależnie od
modelu. Sok jest klarowny i rzadki, ale przez tak duże obroty prowadzące do
jego nagrzania zabija witaminy i enzymy wrażliwe na wysoką temperaturę. Podczas
pracy sokowirówki dochodzi również do napowietrzenia soku, które również wpływa
niekorzystnie na zawarte w owocach składniki odżywcze i objawia się warstwą
piany na gotowym soku. Przez te procesy sok należy spożyć zaraz po wyciśnięciu,
ponieważ nie nadaje się do dalszego przechowywania. Miąższ, który uzyskujemy
nie jest suchy, co wskazuje na niepełne wydobycie substancji zawartych w
komórkach roślin. Mimo, iż sokowirówka poradzi sobie prawie ze wszystkimi
gatunkami owoców i warzyw to nie podoła wyciskaniu soku z warzyw liściastych
np. kapusta, szpinak, sałata, roślin liściastych np. pokrzywa czy trawa
pszeniczna czy ziół. Nie radzi sobie także z owocami jagodowymi, czyli
malinami, porzeczkami bądź jeżynami.
Zalety:
- szybko uzyskujemy sok
- stosunkowo tani
- klarowny sok – może być plusem np. dla dzieci czy osób, które nie lubią miąższu
Wady:
- napowietrzony i ogrzany sok
- jest ubogi w witaminy i substancje odżywcze
- wąska gama owoców i warzyw, z których można uzyskać sok
- sok należy szybko wypić
- sok rozwarstwia się na wodę i osad
- głośna praca
- czasochłonne czyszczenie sprzętu
Wyciskarka
Wyciskarki do soków możemy podzielić na jednoślimakowe i
dwuślimakowe. Z kolei pośród jednoślimakowych znajdziemy podział ze względu na
usytuowanie wałka ślimakowego, czyli pionowe i poziome, a nawet wyciskarki do
soków z ostrzami.
Wyciskarki jednoślimakowe są przede wszystkim urządzeniami
wolnoobrotowymi wykorzystującymi siłę miażdżenia do uzyskania
pełnowartościowego soku. Wałek ślimakowy obraca się z prędkością 60–120
obrotów/ min. w zależności od modelu, dzięki czemu wolno miażdży i wyciska sok,
który wydobywany jest z przestrzeni między komórkowych i samych komórek owocu
lub warzywa. Dzięki wolnym obrotom sok nie ulega utlenianiu czy ogrzewaniu bądź
jedynie w minimalnym stopniu, a po wyciśnięciu może być przechowywany w lodówce
do 24 godzin. Miąższ, który jest wydalany do osobnego zewnętrznego pojemnika
jest suchy i pozbawiony soku.
Wyciskarki do soków mogą zostać wyposażone w mnóstwo
dodatkowych funkcji jak np. homogenizacja, czyli mielenie surowca na mus, który
znajdzie zwolenników u najmłodszych. Możemy zrobić także lody, desery, shaki,
masło orzechowe, zmielić kawę, domową mąkę czy świeże przyprawy. Dostępne są
również modele, które dzięki innej nakładce umożliwiają robienie makaronów o
różnych kształtach.
Najbardziej popularne pośród wyciskarek są te z poziomo
usytuowanym wałkiem ślimakowym. To one są wyposażone w dodatkowe funkcje. W
budowie są niższe i szersze.
Wyciskarki z pionowym wałkiem ślimakowym natomiast nie
wymagają siły popychowej podczas wkładania produktów, ponieważ opadają grawitacyjnie,
ale służą głównie do otrzymywania soku z warzyw i owoców.
Wyciskarki z ostrzami pozwalają na szybsze otrzymanie soku
niż w przypadku typowych wyciskarek jednoślimakowych, ale mimo wszystko ze
względu na swoją wolnoobrotowość uzyskany sok ma więcej wartości odżywczych niż
sok z sokowirówki. Dodatkowo wyposażony jest w system chłodzący.
Dwuślimakowe wyciskarki są droższą wersją wyciskarek.
Znakomicie radzą sobie z wyciskaniem soku z warzyw i owoców, a także ziół czy
roślin liściastych. Produkty przechodzą przez wałki ślimakowe, a następnie
filtrowane są przez odpowiedni filtr co pozwala na uzyskanie klarownego soku
pozbawionego miąższu. Ponadto dzięki wolnym obrotom sok zachowuje witaminy i
składniki odżywcze.
Całość przeczytasz: TUTAJ
0 komentarze