Latest Posts

CERA Z TENDENCJĄ DO ZAPYCHANIA PORÓW I TWORZENIA SIĘ WYPRYSKÓW

By 14:01:00 , , , , , ,

Źródło
Każda z nas ma inną cerę i to właśnie do jego typu powinna indywidualnie dobierać program pielęgnacji. Cera z tendencją do zapychania się porów jest charakterystyczna dla posiadaczek cery tłustej. Zapychanie się porów prowadzi do tworzenia się zaskórników, a w rezultacie do wysypu pryszczy, które potrafią być bardzo bolesne.
Sprawcą całego zajścia są tzw. substancje komadogenne , które zazwyczaj wchodzą w skład gęstych olejów charakteryzujących się wysoką ilością kwasu oleinowego. Dla tego typu cery polecane są oleje lżejsze, które wchłaniają się bezproblemowo i do końca.
Mimo wszystko, każda z nas powinna przetestować olej na swojej skórze, ponieważ nawet oleje uznane powszechnie za komadogenne mogą okazać się lepszymi.

Olej kokosowy – uznany za olej nadający się do każdego rodzaju skóry jest olejem komadogennym. Nie mniej jednak u osób u których się nie sprawdza, chwalą olej koksowy nierafinowany.
Oleje niekomadogenne w takiej sytuacji mogą prowadzić do innych problemów na naszej skórze.

A co tak naprawdę wpływa na zapychanie porów?

Źródło
Odpowiedź jest prosta. Jak wyżej zostało wspomniane - chodzi tu o zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych. A konkretniej: jednonienasycony kwas tłuszczowy jakim jest kwas oleinowy znajdziemy w składzie naturalnego sebum naszej skóry, a cera mieszana i tłusta ma jej po prostu za dużo. Dla zrównoważenie powinniśmy dostarczać kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (kwas linolowy i linolenowy), ponieważ w przeciwnym razie, gdy zabraknie równowagi pomiędzy nimi, łój przyjmie postać bardzo gęstego i nie będzie chciał sam z siebie, dobrowolnie wydostawać się z porów naszej skóry. I wówczas przyczynimy się do powstawania zaskórników.

Warto zaznaczyć, że posiadaczki nawet cery normalnej stosując oleje z przewagą kwasu oleinowego mogą mieć problemy ze skórą.

Wosokokomadogenne składniki kosmetyków


W kosmetykach drogeryjnych również spotkamy składniki, których komadogenność jest bardzo wysoka (od 4 do 5 w skali). 
Są to np.:chlorek potasu (Potassium Chloride), glikol propylenowy (Propylene Glycol Monostearate),
ksylen (xylene),
kwas alginowy (Algin),
kwas laurynowy (Lauric Acid),
lanolina i jej pochodne (Acetylated Kanolin, Acetylated Lanolin Alcohol),
palmitynian 2-etyloheksylu (Ethylhexyl Palmitate),
parafina i jej pochodne (Paraffinum Liquidum, Paraffin, Mineral Oil, Petrolatum),
SLS
(Sodium Lauryl Sulfate)


Jednak pamiętajmy o tym, że stężenie owych składników dość często jest niższe niż 5% objętości danego kosmetyku, a jest to ilość nie wywołująca żadnych negatywnych zmian. Dlatego warto przyjrzeć się olejom, których stosując, nie rozcieńczamy.

Sprawdź, który olej powszechnie uznawany jest za komadogenny i jak z podrażnianiem skóry:


Olej
Komadogenność
Prawdopodobieństwo podrażnienia skóry
2
0
Olej z pestek moreli
2
2
2
2
Olej kamforowy
2
2
Olej z nagietka
1
0
0
0
3
1
Olej kukurydziany
3
0
1
0
2
0
1
0
1
0
Oliwa z oliwek
2
0
Olej arachidowy
2
1
Olej z pestek granatu
1
0
1
1
0
0
Olej sezamowy
2
0
Olej sojowy
3
0
Squalan
1
0
Olej słonecznikowy
2
1
2
0
5
2
2
2
Tabela opracowana na podstawie danych ze stron:
https://www.beneficialbotanicals.com/facts-figures/comedogenic-rating.html
https://illumineat.wordpress.com/2011/06/11/comedogenic-and-non-comedogenic-oils/

Komadogenność:
0 - oleje potencjalnie niekomendogenne
5 – oleje z wysokim potencjałem komedogenności

Podrażnienia:
0 - małe prawdopodobieństwo
5 – duże

Oleje i masła kosmetyczne zalecane: arganowy, rycynowy, jojoba, skwalan (skład zbliżony do ludzkiego sebum), rokitnikowy, lniany, makadamia, masło shea, parafina, z dzikiej róży, z nasion ogórecznika.

Olejki eteryczne: z drzewa herbacianego, bergamotki, z rumianku rzymskiego, lawendowy.

Zioła: koniczyna, łopian (zarówno liść jak i korzeń), nagietek; hydrolat z oczaru wirginijskiego

Trzeba pamiętać, że są to dane statystyczne, w których indywidualny czynnik ludzki nie został uwzględniony. Wszystko to nie oznacza, że każdy wysokokomadogenny zatka wszystkie pory u każdego i tak samo duże prawdopodobieństwo podrażnienia skóry świadczy o tym, że tak naprawdę będzie.


A Wam który olej najbardziej pasuje?? A może z którymś rozstaliście się przez problemy z cerą?

You Might Also Like

0 komentarze